Kunnen kamerplanten lucht zuiveren?

Nieuw onderzoek blijft echter aantonen dat kamerplanten bijna niets doen om de lucht in je huis te zuiveren. Het is een mythe waarvan je bijna wenste dat het niet was opgepakt. Kamerplanten, hoewel charmant, doen weinig om de lucht in een kamer te zuiveren, zeggen de wetenschappers die de lucht bestuderen die we inademen. Planten zijn onmisbaar voor het menselijk leven.

Door fotosynthese zetten ze de koolstofdioxide die we uitademen om in verse zuurstof, en ze kunnen ook gifstoffen verwijderen uit de lucht die we inademen. Engelse klimop is een van de beste luchtzuiverende planten, volgens een NASA-studie. Ze kunnen gifstoffen verwijderen zoals formaldehyde, benzeen, xyleen en tolueen. Sommige onderzoeken beweren ook dat ze schimmel en ontlasting in de lucht kunnen verminderen.

Hedera helix absorbeert ook vocht en kan nuttig zijn bij het handhaven van uw ideale zomervochtigheidsgraad. In 1989 ontdekte NASA dat kamerplanten schadelijke gifstoffen uit de lucht kunnen opnemen, vooral in besloten ruimtes met weinig luchtstroom. Deze studie is de basis geweest voor nieuwere studies over kamerplanten en hun luchtreinigingsvermogen. Hoewel planten minder paardenkracht hebben dan luchtreinigers, zijn ze natuurlijker, kosteneffectiever en therapeutisch.

De verspreiding van de COVID-19-pandemie heeft wereldwijd drastische veranderingen in het beleid veroorzaakt; het verminderen van menselijk contact heeft de voorkeur gekregen, en biologische decontaminatie in de lucht en sterilisatie van het oppervlak zijn noodzakelijk geworden om de hoge transmissiesnelheid van het virus onder controle te houden. Bovendien hebben studies aangetoond dat het virus lange tijd kan blijven en in grote en kleine druppeltjes in de lucht kan reizen; bijgevolg werden hoge virale besmettingspercentages gevonden in de lucht van slecht geventileerde ruimtes met gerecyclede lucht, zoals ziekenhuizen. Om al deze redenen worden luchtzuiverings- en bio-decontaminatietechnieken aanbevolen voor gebruik in alle openbare en particuliere binnenruimtes om de verspreiding van het virus in gebieden met slechte ventilatie tegen te gaan. Vooral omdat het virus langer dan verwacht in de menselijke populatie zou kunnen blijven omdat er wereldwijd nieuwe stammen worden ontdekt die aan de immuunrespons kunnen ontsnappen.

Luchtzuivering via filters, UV-straling en ionisatie kan worden gebruikt om de lucht in grote bedrijven en faciliteiten te reinigen. Sommige nadelen kunnen het gebruik van deze technieken echter beperken, zoals hoge kosten en de behoefte aan gespecialiseerd onderhoud, waardoor deze methoden niet van toepassing zijn in landelijke gebieden, huizen, ontwikkelingslanden en low-budget faciliteiten. Daarom verdient een nieuwe goedkope luchtzuiveringsmethode de voorkeur. Het antwoord hierop zou het gebruik van de kamerplant kunnen zijn om de lucht te zuiveren.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kamerplanten de luchtkwaliteit verbeteren, verontreinigende stoffen verwijderen en de verspreiding van bacteriële en schimmelinfecties verminderen, die geen van hen op virussen in de lucht waren. De technieken waarmee planten de lucht zuiveren, worden niet volledig begrepen, en er is beperkte onderzoeksinformatie beschikbaar over hun rol bij het beheersen van virale transmissie. Bovendien kan de voorgestelde rol van planten die de relatieve vochtigheid op besloten plaatsen reguleren, worden beschouwd als een alternatieve oplossing die kan worden gebruikt om de levensvatbaarheid van SARS-CoV-2 te verminderen en esthetische waarde toe te voegen aan de omgeving. Concluderend is meer onderzoek op dit gebied vereist bij het zoeken naar methoden om de transmissiesnelheden op low-budget plaatsen te verlagen, vooral omdat bleek dat de kamerplanten het menselijk comfort verhogen en de algehele menselijke gezondheid verbeteren.

Als u besluit om een luchtzuiverende kamerplant te kopen, houd er dan rekening mee dat één plant alleen de luchtkwaliteit binnenshuis niet significant kan verbeteren. Uitzoeken hoe planten VOS binnenshuis filteren, kan mogelijk nuttig zijn voor 'biopurifiers', die mechanisch lucht door een poreus substraat voor planten trekken. De potmoeder, ook wel bekend als de moeder van de bloemist, wordt niet voor niets beschouwd als een van de beste luchtzuiverende kamerplanten. Een bekend proces dat door planten wordt uitgevoerd, is fotosynthese, waarbij planten de lucht reinigen door koolstofdioxide op te nemen en zuurstof vrij te geven.

Verder onderzoek is nog steeds nodig om de mechanismen te verduidelijken waarmee verschillende planten microben in de lucht kunnen verminderen en om te specificeren welke planten het beste kunnen worden gebruikt om bacteriën en virussen uit de lucht te verminderen om de overdracht van ziekten binnenshuis te beperken. Maar om planten de lucht daadwerkelijk te verbeteren, zelfs in een compact appartement, heb je een concentratie kamerplanten nodig die alleen de meest toegewijde plantenliefhebbers daadwerkelijk kunnen bereiken. Met glanzende, hartvormige bladeren is de hartbladige philodendron een waardige aanvulling op uw luchtzuiverende kamerplantencollectie. Hij vertelde me dat hij ongeveer 185 planten bewaart in zijn appartement van 950 vierkante meter in Baltimore, ongeveer één plant voor elke vijf vierkante meter.

Bovendien maken de prachtige witte bloemen en lichte geur deze krachtige luchtzuiverende plant een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren. Er werd bezorgdheid geuit, dat kamerplanten verschijnen door huidmondjes die kleine waterdruppels afgeven aan de omringende lucht, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt; bij hoge luchtvochtigheid neemt de transpiratiesnelheid door planten echter af, waardoor de luchtvochtigheid in het interieur op geschikte niveaus voor mensen wordt gehouden. Beroemd als bijna onverwoestbaar, is de Chinese groenblijvende plant de beste luchtzuiverende plant voor beginners. Fittonia, ook wel bekend als de zenuwplant of mozaïekplant, is een populaire luchtzuiverende kamerplant vanwege zijn weelderige bladeren met patronen.

.

Leave a Comment

All fileds with * are required