Op 15 september 1989 heeft NASA een onderzoek gedaan naar de luchtzuiverende werkingen van planten. Het onderzoek heette de NASA Clean Air Study en leverde een lijst op van planten die zeer effectief de lucht kunnen zuiveren van giftige stoffen.
Door wie?
Het onderzoek werd uitgevoerd door de National Aeronautics and Space Administration (NASA) en de Associated Landscape Contractors of America (ALCA) en duurde twee jaar.
Wat werd er onderzocht en waarom?
Er werd onderzoek gedaan naar de natuurlijke luchtzuiverende werking van een aantal kamerplanten. Ze testten of deze planten voor een gezonder binnenklimaat konden zorgen om zo het ‘Sick Building Syndroom’ (SBS) te voorkomen. De focus lag vooral op goed geïsoleerde huizen, maar heeft natuurlijk effect op elk huis.
De giftige stoffen die de planten moesten verwijderen uit de lucht waren benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde, veelvoorkomende giftige stoffen binnenshuis.
Resultaten van de NASA Clean Air Study
Het onderzoek van NASA resulteerde in acht tabellen met planten, en de mate waarin deze planten eerdergenoemde giftige stoffen uit de lucht verwijderen.
Uit de resultaten is te zien dat alle planten de giftige stoffen zuiveren, maar sommige planten doen dat beter dan andere. Ook de te zuiveren giftige stof speelt hierbij een rol.
Dit zijn alle onderzochte planten:
- Gerbera
- Klimop (Hedera helix)
- Marginata (Dracaena marginata)
- Spathiphyllum “Mauna Lao”
- Vrouwentongen (Sansevieria laurentii)
- Dracaena deremensis “Warneckei”
- Bamboo palm (Chamaedorea seifrizii)
- Dracaena massangeana
- Dracaena Janet Craig (Dracaena deremensis)
- Chrysanthemum Morifolium
- Aglaonema crispum
- Philodendron oxycardium
- Philodendron domesticum
- Chlorophytum elatum
- Scindapsus aureus
- Philodendron bipinnatifidum
- Aloe vera
Verder bleek dat planten met veel bladeren en verse grond voor een betere zuivering van de lucht zorgen. Ook werd duidelijk dat veel ruimte rondom de grond ervoor zorgt dat de plant meer giftige stoffen omzet.
Samenvatting
Kortom, NASA heeft wetenschappelijk bewezen dat een aantal kamerplanten, die tevens weinig licht nodig hebben, de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verbeteren door bepaalde giftige stoffen uit de lucht te verwijderen.
Wilt u het onderzoek doorlezen klik dan hier.