Verzorging

Wanneer je goeie luchtzuiverende planten hebt aangeschaft wil je ze natuurlijk ook gezond houden. Zo blijven ze niet alleen mooi, maar kunnen ze ook de lucht blijven zuiveren. Op deze pagina wordt daarom uitgelegd hoe luchtzuiverende planten het best verzorgd kunnen worden.

Standplaats

De ideale standplaats is voor elke plant verschillend. De meeste planten doen het goed in de halfzon of halfschaduw. Maar sommige planten doen het juist weer goed in de volle zon of in de schaduw.

Het is vaak aan de bladeren te zien als de plant niet op een goede plek staat. Wanneer bladeren geel of bruin worden kan dit een teken zijn dat de plant te veel in de volle zon staat. Een plek met meer schaduw is dan een oplossing.

Benieuwd waar je jouw plant moet neerzetten? Op deze website staat bij elke plant vermeld welke standplaats het beste is voor de plant.

Water geven

Naast een goede standplaats is het ook belangrijk voor de verzorging van luchtzuiverende planten dat ze voldoende water krijgen. Hoeveel water is ook weer afhankelijk van meerdere factoren. Het is wel vaak zo dat grotere planten en planten die meer behoefte hebben aan zonlicht meer water nodig hebben.

Bemesten

Bemesten is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging van de plant. Want naast zonlicht, zuurstof, water en een goede temperatuur hebben planten ook goede grond nodig. De potgrond die een nieuwe plant heeft is vaak goed, want daar zitten bepaalde voedingsstoffen in die de plant helpt gezond te blijven. Maar na een tijdje zijn al deze stoffen uit de grond opgenomen en groeit de plant minder goed. Dat is waarom het bemesten van je planten belangrijk is.

Plantenmest is gewoon te vinden in het tuincentrum en kan op de grond van de plant worden gelegd. Hoe vaak een plant mest nodig heeft is ook weer afhankelijk van de plant, maar een vuistregel is 1 keer per maand. Daarnaast heeft de plant minder plantenvoeding nodig in de winter omdat deze dan minder groeit.

Bladeren schoon houden

Wanneer planten in huis staan kan de plant bedekt worden met stof. Dit is geen groot gevaar, maar het is ook niet goed voor de plant. Want ook bladmondjes kunnen zo bedekt worden, waardoor de plant slechter zuurstof en giftige stoffen uit de lucht kan opnemen. Daarnaast ziet het er ook minder mooi uit.

Dit kan worden opgelost door de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit of door de plant af en toe schoon te maken. Schoonmaken kan met een schone vochtige doek en rubberen handschoenen.